“Οι γάμοι του Φίγκαρο”>

pap

    Η δημοφιλής και αγαπημένη στο κοινό κωμική όπερα του Μότσαρτ “Οι γάμοι του Φίγκαρο” ανεβαίνει για δύο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από την Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος και την Opera da Camera Oscura σε συνεργασία με το Opera Studio της Skull of Yorick Productions και την υποστήριξη της Opera Classica Europa, με ένα διεθνές καστ δύο διανομών από νέους αλλά και καταξιωμένους λυρικούς τραγουδιστές. Την Συμφωνική Ορχήστρα της Λάρισας διευθύνει ο μαέστρος Χρήστος Κτιστάκης, ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει η μεσόφωνος Κασσάνδρα Δημοπούλου, με ένα κλασικό ανέβασμα που κινείται οπτικά όσο πιο κοντά γίνεται στην αισθητική της εποχής, στις 26 και 27 Ιανουαρίου, στις 20:00.


    Ο Κόμης Αλμαβίβα προσπαθεί με κάθε τρόπο να καθυστερήσει τους γάμους του υπηρέτη του, Φίγακρο, με την όμορφη υπηρέτρια της συζήγου του, την Σουζάνα, την οποία έχει βάλει στο μάτι για τον εαυτό του και προσπαθεί να επαναφέρει το παλαιότερο δικαίωμα του φεουδάρχη στην πρώτη νύχτα του γάμου (Droit du seigneur). Ο Φίγκαρο και η Σουζάνα όμως, είναι αποφασισμένοι να τον σταματήσουν και, με τη βοήθεια της Κόμισσας Αλμαβίβα, η οποία θέλει να κερδίσει ξανά την αγάπη του άνδρα της, του στήνουν μια παγίδα και τον ξεμπροστιάζουν μπροστά σε όλο το παλάτι.


    Η όπερα, που κατατάσεται ανάμεσα στις δέκα πιο δημοφιλής όπερες στο διεθνές λυρικό ρεπερτόριο, βασίζεται στο θεατρικό “Η τρελή ημέρα ή Ο γάμος του Φίγκαρο” και αποτελεί μέρος της τριλογίας του Γάλλου συγγραφέα Μπομαρσέ (στην οποία βασίστηκε και ο “Ο κουρέας της Σεβίλλης” του Giacomo Rossini).


    Το έργο- που έχει έντονη πολιτική διάστασή και συμπυκνώνει τους ιδεολογικούς προβληματισμούς του Διαφωτισμού- γράφτηκε τις παραμονές της Γαλλικής Επανάστασης, της οποίας θεωρήθηκε προάγγελος και γι’αυτό θεωρήθηκε ακατάλληλο από τον Αυτοκράτορα Ιωσήφ ΙΙ της Αυστρίας, ο οποίος αρχικά απαγόρευσε στον Μότσαρτ να συνθέσει όπερα με λιμπρέτο βασισμένο στο έργο αυτό. Τελικά όμως με τις κατάλληλες τροποποιήσεις στο λιμπρέτο, δόθηκε η άδεια και το έργο ανέβηκε με τεράστια επιτυχία το 1786 στη Βιέννη.


~~ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ~~

Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας
Μουσική Διεύθυνση: Χρήστος Κτιστάκης
Σκηνοθεσία: Κασσάνδρα Δημοπούλου
Σκηνικά: Γιώργος Λεπίδας
Φωτισμοί: Φίλιππος Μοδινός
Κοστούμια: Ελένη Ψύρρα, Opera Classica Europa

Μια συμπαραγωγή των: Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος/ Opera da Camera Oscura/ Opera Studio Skull of Yorick Productions/ Opera Classica Europa

Σολίστες:
Georghe Palcu, Elizabeth Stanworth, Richard Rittelmann, Αλέξανδρος Γάβαρης, Annina Gieré, Amanda Key, Jaime Hartzell, Κασσάνδρα Δημοπούλου, Θάλεια Μαυρίδου, John Rownan, Ιωάννα Τσιλιμίγκα, Κλειώ Καψάλη κ.ά.

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα “Αιμίλιος Ριάδης” (Μ2)
26 και 27 Ιανουαρίου 2018 στις 20:00

Λιμπρέτο: Lorenzo Da Ponte
Η παράσταση ανεβαίνει στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.