Μοντέρνα "Κοκκινοσκουφίτσα"

Μια πρωτότυπη μονόπρακτη όπερα pasticcio σε τρεις σκηνές για μικρά-μεγάλα παιδιά & έφηβους

    Ο Δήμος Λαρισαίων, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών και το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στα πλαίσια εορτασμού για τα 20 χρόνια της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας παρουσιάζει την παιδική όπερα "Μοντέρνα Κοκκινοσκουφίτσα", μια μουσικοθεατρική παράσταση για νήπια και παιδιά δημοτικού. Το Libretto (κείμενο και τραγούδια στα ελληνικά) έχει ως θέμα την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, σε μουσική Βολφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Συμμετέχει ζωντανά 10μελές ορχηστρικό σύνολο και σολίστες. Μουσική Διεύθυνση Χρήστος Κτιστάκης.
Κόστος για κάθε μαθητή λόγω χρηματοδότησης από το Δ.Ω.Λ. μόνο 3 ευρώ.
Τηλ επικοινωνίας και κρατήσεις θέσεων: 6972 422005.

Τιμή εισόδου: €5

Περίληψη


    Η Μαρία η «Μοντέρνα Κοκκινοσκουφίτσα» του έργου μας, ζει με τη μητέρα της Ελένη, νοσηλευτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και το μικρό της αδερφό σε ένα σπίτι στην Αγιά. Το σχολείο τελείωσε για το καλοκαίρι και η Μαρία παίζει όλη μέρα με το κινητό της που είναι καινούριο, δώρο απο τη γιαγιά της. Η Ελενη καθαρίζει το σπιτι και παραπονιέται ότι δεν έχει καθόλου βοήθεια στο σπίτι απο τη μικρή Μαρία που βρίσκει χρόνο για διαδικτυακή κουβεντούλα και ατελείωτο σερφάρισμα αλλα όχι για οικιακές εργασίες. Η Μαρία χρησιμοποιεί ως δικαιολογία το φορτωμένο πρόγραμμα της όλο το χρόνο με μαθηματα, φροντιστήρια, μπαλέτο και ωδείο αλλά αυτό δεν πείθει τη μαμά της.
    Σε μια προσπάθεια να την ενεργοποιησει, η μαμά Ελένη στέλνει τη Μαρία στην αδιάθετη γιαγιά της για να της πάει κάποια πράγματα και εκείνη δέχεται με χαρά. Στο δάσος ο Λύκος, απόφοιτος δασολογίας και οικολόγος ακτιβιστής μοιράζει ενημερωτικά φυλλάδια και συστήνεται στον κόσμο. Στο δρόμο της η Μαρία μέσα απο το δάσος συναντά το Λύκο Λυκόπουλο που τη βλεπει ακριβως τη στιγμή που πετάει ενα σκουπίδι κάτω και αφού έχει μαζέψει πολλα λουλούδια, μανιτάρια, και άγρια βότανα για τη γιαγιά της.
    Ακολουθεί λεπτομερής νουθεσία απο το Λύκο για το πως πρεπει να φροντιζουμε και να προστατεύουμε το περιβάλλον. Αφου φαινεται πως η Μαρία έχει πειστεί να υιοθετησει μια οικολογική συμπεριφορά, ακολουθεί μια συντομη διαφωνία για το ποιός είναι ο πιο σύντομος δρόμος για το σπιτι της γιαγιάς και ετσι οι δυο ήρωες χωρίζουν για να δουν ποιός έχει τελικά δίκιο. Στο σπιτι της η γιαγιά τραγουδάει για το ποσο νεα νοιώθει και για όσα δινουν στους ανθρώπους χαρά και ζωντάνια, άσχετα με την ηλικία τους.
    Ο Λύκος καταφτάνει πρώτος και αφού πρώτα τρομάξει ο ένας απο τον άλλο λόγω της περίεργης εμφάνισης τους εκείνη τη στιγμή, συστήνεται στη γιαγιά. Της μιλάει για την ελαφρόμυαλη εγγονή της και συμφωνούν να της κάνουν μια μικρή φάρσα και να ντυθεί ο Λύκος γιαγιά και να πάρει τη θέση της. Καταφτάνει αργοπορημένη η Μαρία που αναγνωρίζει κάποιες εμφανισιακές διαφορές στη γιαγιά της αλλά ο μεταμφιεσμένος Λύκος, σύμφωνα με τις οδηγίες της γιαγιάς, της λέει πως έκανε κάποιες αισθητικές επεμβάσεις. Η φάρσα δεν κρατάει πολύ και ο Λύκος αποκαλύπτεται ενω παραλληλα εμφανιζεται και η γιαγιά που αναφέρει πως ειναι όμορφη όπως είναι και πως δε θα έκανε ποτέ κάτι να αλλάξει την εμφάνιση της.
    Το έργο κλείνει με τη γιαγιά να δίνει συμβουλές ζωής στους νέους και όλοι συμφωνούν:

«Μακάρι να γελούν κάθε μέρα όλοι οι άνθρωποι στη γη... και να αγαπιουνται... και να μονιάζουν... γιατί η ζωή είναι μικρή και έχουμε ΜΟΝΟ ο ένας τον άλλο...»

Μουσική: Wolfgang Amadeus Mozart
(άριες, ντουέτι και τρίο απο τις όπερες: Le Nozze di Figaro, Così fan tutte, Die Zauberflöte & Don Giovanni)
Libretto (κείμενα & διάλογοι στα ελληνικά): Γρηγόρης Πυριαλάκος
Σκηνοθεσία & επιλογή μουσικών κομματιών: Γρηγόρης Πυριαλάκος
Επιμέλεια σκηνικών & κοστουμιών: Γρηγόρης Πυριαλάκος
Μουσική προετοιμασία: Γρηγόρης Πυριαλάκος
Συνοδεία προβών (πιάνο): Στεφανος Ντιναπόγιας
Διεύθυνση Ορχήστρας: Χρήστος Κτιστάκης
Παίζουν: Βασιλική Ποζίδου - Μητέρα & Γιαγιά (καθηγήτρια Μονωδίας Δ.Ω.Λ)
Μαρία Νταρακλίτσα - Κοκκινοσκουφίτσα (σπουδάστρια ανωτέρας Δ.Ω.Λ.)
Χρήστος Παπαγεωργίου - Λύκος (σπουδαστής ανωτέρας Δ.Ω.Λ.)

Τι έγραψε ο Λαρισαϊκός Ηλ. Τύπος:

OnLarisa     LarissaNET

«Ρυθμωδία»«Ρυθμωδία»«Ρυθμωδία» «Ρυθμωδία»«Ρυθμωδία»«Ρυθμωδία»